行上去,望落黎

20150528_144602

有唔少人講過:爬得更高,望得更遠,亦有人講過:爬得愈高,跌得愈傷。當你上到去塔頂或者山頂,相信會百感交集。

位於丹麥哥本哈根嘅救主堂(Church of Our Saviour )係喺十七世紀落成嘅巴洛克式建築,其中有九十米高嘅高塔,塔頂可以一覽哥本哈根全景。高塔入場費30丹麥克朗,但係喺塔頂影落黎嘅全景照,一定可以呃到like。

其本上由塔底開始行上去,全部都係木級,踩上木級而發出嘅聲音足以令遊人戰戰兢兢,自己對腳隨時變成跆拳道選手,一野整斷啲木質地板,後果隨時不堪設想。上到塔頂,大風已經迎接我地,再加上啲木質地板,同埋只有大約半米闊嘅路,行步路都未必隱陣,但從塔頂落出去,哥本哈根市一覽無遺,配合一陣陣的大風,好似有種"大地在我腳下"嘅感覺,原來一個城市真係可以好宏偉。

20150528_150449

不過,上山容易落山難,上緊去嗰時候對美景充滿期待,忘記一切潛在危險,但落番去嘅時候先發覺條木梯好直,唔想玩滑梯就要萬分小心。

 

Comments

NO COMMENTS