情人節

第一篇,我想記錄過左去嘅情人節:

“我唔想逼、唔想食太貴、唔想去樂園、無戲想睇呀。”
“…..”
和她第一個過的情人節,她有這些要求。
苛刻的要求。

曾經與女朋友度過情人節的兄弟們,相信你一定會試過,節日時節目無貨的情況:行街睇戲食飯,指定動作。但當你接到這個聖旨,你的煩惱才開始…
今年有幸,AIA 及東華三院都有贊助舉辦嘉年華,而且時期跨越二月ーー 男人的曙光!情人節好去處!
“唔想去樂園” ……KO。
今年又有幸,首爾玫瑰燈海園來到香港,而且網上宣傳有功,足不出戶亦有有趣之士於網絡分享,附上美麗花圖,哪能抵抗ーー 曙光再現!情人節節目不二之選!
“我唔想逼” … 唯有下次努力。
小情人無法留於家中慶祝、”煮飯仔”、煲劇成絕唱,唯有外出振興經濟,食好一點,就沒有茶餐廳、快餐廳、大排檔…
“唔想食太貴” …
“無戲想睇呀” …

其實倘算感恩,女朋友體諒我,想簡單慶祝,一起就足夠… 但如果真心喜歡一個人,又怎能隨便了事!
終於到了情人節前夕,我明言商量:”我無貨…可唔可以隨心?”
“低b, 求其得啦,我無所謂㗎<3” 好溫柔的回答。
嗚呀!!!我愛你,你叫我點求其?
“我地去散下步,好無?”忽發其想。
“記得帶相機喔” 簡直係天使…

觀塘海濱,郵輪碼頭迎面,海風送爽。
“用相機自拍多幾張,慣返手勢,之後用即影即有啦!” 曾經捲起熱潮的即影即有相機,即管兆萬的相紙鋪已經沒落,但我們還在用。
“你揸機啦,你手勢好啲。” ーー 我好想瘋狂同你影相啦!快啲啦!
“你奸到死,想我影大頭!” 咀嘟嘟的樣子,我忍不了,輕輕的給她一吻。
彩色的相紙,引證我們第一個情人節。

薩利亞,相信無人不知:窮人恩物。
平日的飯堂,最後成為我們的情人節晚餐。
大多數情侶都選擇其他餐廳,只有我們以薩利亞作首選,堂前沒有太多輪候的人。
當然仍有情侶檔排隊的,男朋友們四眼交投,都以同情眼光點頭:有錢就唔會係度食啦,明嘅!
“低b, 你餓唔餓呀?” 微皺的眉頭,溫暖的問候。
“餓到可以食咗你啦!” 餓住仍然怕我餓親我的女朋友,在哪找?
“遲啲我地先食好啲啦。” 她想安撫我,安撫我有’要屈就女朋友’的自尊…
情人節,沒有悉心的安排、沒有高貴的晚餐、沒有喧嘩的歡樂聲,但有窩心的相處。

多謝你,令我知道你體諒我、愛我。

和她第一個過的情人節,她有這些要求。
愛人的要求。

配圖

Comments

SHARE
Previous article鬧市中的黯然銷魂面
Next articleZootopia
電影、潮流、運動、服飾、健身、寫作、交談…只恨多年前已執起鐵筆,放下文筆—— 係時候做番一個兼職文人,記錄生活中最重要的小事:)

NO COMMENTS